WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE BROKUŁÓW

1. Brokuły zawierają sulforafan – jest to związek należący do izotiocyjanów o silnych właściwościach antynowotworowych.
2. Zawierają kaempferol – związek o właściwościach przeciwalergicznych, przeciwgrzybiczych i przeciwzapalnych.
3️. Brokuły zawierają duże ilości potasu (158 mg/100 g ugotowanego produktu) – dzięki czemu pozytywnie wpływają na ciśnienie tętnicze.
4️. Są również dobrym źródłem witaminy C (44,2 mg/100 g ugotowanego produktu) – mają pozytywny wpływ na odporność i stan skóry.
5️. Brokuły są źródłem witaminy A (101 µg/100 g ugotowanego produktu) zeaksantyny oraz luteiny – składników wpływających pozytywnie na narząd wzroku.
6️. Dobre źródło błonnika pokarmowego – 1,8 g/100 g ugotowanego produktu.
7️. Są niskokaloryczne – 23 kcal/100 g ugotowanego produktu.
8️. Dobre źródło białka – 2,2 g/100 g ugotowanego produktu.
9️. Regulują poziom glukozy we krwi.
10. Mają niski indeks glikemiczny = 15.

CIEKAWOSTKI: 🧐🧐🧐
🥦Brokuły powinny być przygotowywane w temperaturze nie wyższej niż 76 𐩑C . Większa temperatura powoduje niszczenie mirozynazy – enzymu niezbędnego do syntezy sulforanu.
🥦Zaleca się gotowanie brokułów krótsze niż 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *